Δελτίο τύπου - 02 Οκτωβρίου 2018

Δελτίο τύπου - 02 Οκτωβρίου 2018

Ο Ιάπωνας Ishikawa Yoshihikο είναι ο μεγάλος νικητής του 36ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ με χρόνο 22.55.13

Εν αντιθέσει με  τις δυσοίωνες προβλέψεις της Ε.Μ.Υ., το 36ο Σπάρταθλον, ο Ιστορικότερος αγώνας υπεραποστάσεων πάνω στη γη, πέρασε στην ιστορία επιτυχώς έπειτα από την τελετή λήξης ,και την απονομή των βραβείων στους αθλητές που τερμάτισαν τον αγώνα, στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην πόλη της Σπάρτης. Μία ημέρα έπειτα από την λήξη του αγωνιστικού σκέλους της οργάνωσης-θεσμού, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των αθλητών και αθλητριών.

Στην τιμητική εκδήλωση βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτοι αθλητές στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών, ενώ απονεμήθηκαν έπαινοι και μετάλλια στους 238 αθλητές που τερμάτισαν επιτυχώς στο 36ο Σπάρταθλον.

Πρώτος βραβεύτηκε ο , Ιάπωνας Ishikawa Yoshihiko, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους για τον άθλο του στη φετινή διοργάνωση, τον οποίο πραγματοποίησε σε 22 ώρες, 55 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα. Ο Τσέχος Brunner Radek βραβεύτηκε δεύτερος, ευχαρίστησε όλους τους συναθλητές του και λίγο αργότερα «έβαλε φωτία» με τις χορευτικές του ικανότητες. Ακολούθησε ο απονομή του μεταλλίου στον τρίτο νικητή, τον πορτογάλο Joao Oliveira, ο οποίος δήλωσε πως θα επανέλθει δριμύτερος στο 37ο Σπάρταθλον προκειμένου να διεκδικήσει την πρωτιά από το Φειδιππίδη. 

«Το χορό των μεταλλίων» στην κατηγορία των γυναικών, έσυρε πρώτη η Ουγγαρέζα δρομέας  Zsuzsanna Maraz ,η οποία έλαμπε από ευχαρίστηση, σήκωσε ψιλά το μετάλλιό της, επιδεικνύοντας το περήφανα σε όλους τους παρευρισκόμενους και ανανέωσε το ραντεβού της για την επόμενη χρονιά. Ακολούθησε η Kazparova Katerina από τη Τσεχία και η Φινλανέζα Honkonen Teija όπου αφού είχαν λύσει πρωτίστως τις «διαφορές» τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, απόλαυσαν ευθύς αμέσως την παρέα και την συντροφικότητα των υπολοίπων συναθλητών τους.

Στο 36ο Σπάρταθλον συμμετείχαν και 61 Έλληνες αθλητές, εκ των οποίων πρώτος τερμάτισε ο Ιωάννης Πολυμένης  , ο οποίος την επόμενη ημέρα επισκέφτηκε το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα , όπου απέδωσε ολιγόλεπτο φόρο τιμής μαζί με τους συνοδούς του. Μετά τον  Πολυμένη, τερμάτισαν οι Μπάκας Ευάγγελος και Κούβαλης Δημήτριος  με πολύ καλούς χρόνους, οι οποίοι όμως επηρεάστηκαν κατά πολύ από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Γεωργία Jo Μαντά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιβεβαίωσε την αθλητική της κλάση και τη σοβαρότητά της, την οποία επέδειξε από το 160ο χιλιόμετρο και έπειτα, την ώρα που οι θερμοκρασίες ήταν κοντά στο 0 και ο αέρας λυσσομανούσε.

Κατά τη διάρκεια του τερματισμού της, έδωσε μάχη για την κατάκτηση της 3η θέσης, στην κατηγορία των γυναικών.

Από την απονομή των επάθλων απουσίαζαν οι 400 εθελοντές και εθελόντριες, οι οποίοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους, καθώς παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες υποστήριζαν την προσπάθεια των αθλητών να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους.

Ο Διεθνής σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» κάθε χρόνο βραβεύει τους εθελοντές, εθελόντριες για σημαντική συμβολή τους σε ξεχωριστή τελετή που λαμβάνει χώρα κάθε Ιανουάριο.

Το φετινό 36ο «Σπάρταθλον» πέρασε στην ιστορία μετά τα πέρας των  απονομών των μεταλλίων, και έδωσε τη σκυτάλη στο 37ο, το οποίο ήδη ξεκίνησε. 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, κ. Βαγγέλης Πολυμέρης καθώς και τα υπόλοιπα μέλη, αφού  συνεχάρησαν όλους τους αθλητές που συμμετείχαν, τόνισε ότι ανεξαρτήτως του αν τερμάτισαν ή όχι, ότι όλοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους και τα όρια αντοχής τους , ευχόμενος καλή επιστροφής 51 χώρες καταγωγής τους. 

Κατά τη διάρκεια την εκδήλωσης , όλοι οι αθλητές πήραν μια γεύση από την ελληνική φιλοξενία, ενώ δεν έλλειψε η παρουσία παροδικής βροχόπτωσης ,η οποία υπενθύμισε σε όλους τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του φαινομένου «Ζορμπά»

Το 36ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ τελούσε υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού και Εθνικής Αμύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υποδειγματική ήταν η υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, καθώς διέθεσε 5 επανδρωμένα ασθενοφόρα.

Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για τον επόμενο χρόνο, όπου και θα λάβει χώρα το 37ο Σπάρταθλο το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου του 2019. 

Γραφείο Τύπου
Διεθνές Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

 


Χορηγοί

 

 

Υποστηρικτές 

 

 

Περιγράφεται ως ο πιο δύσκολος αγώνας δρόμου στον κόσμο, το Σπάρταθλον τρέχει πάνω από επαρχιακούς δρόμους και μονοπάτια (συχνά βρέχει κατά τη διάρκεια του αγώνα), διασχίζει αμπελώνες και ελαιώνες, ανεβαίνει απότομες πλαγιές και η πιο προκλητική απ' όλες όταν κατευθύνει τους δρομείς με ανάβαση 1.200 μέτρων και κάθοδο του Παρθένιου Όρους μέσα στην βαθιά νύχτα...

Αυτό είναι το βουνό, που καλύπτεται με βράχια και θάμνους, στην οποία λέγεται ότι ο Φειδιππίδης συνάντησε τον θεό Πάνα...

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου. Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Downloads

Download now the Spartathlon Apps for mobile devices!

playstore

appstore